Hirdetések


Hogyan dolgozz Japánban diploma nélkül

2020. Augusztus 01. 475

Ha Japánban akarsz dolgozni, valószínűleg már tudod, hogy vagy egy főiskolai diplomára, vagy 10 év tapasztalatra van szükséged a kiválasztott területen. Sajnos nem könnyű diploma nélkül, teljes állásban dolgozni Japánban, úgyhogy olvass tovább, hogy megtudd, hogyan élhetsz és dolgozhatsz Japánban, ha még nem szereztél diplomát otthon.


1. Menj el egy japán nyelviskolába 🇯🇵 🇯🇵 🇯🇵


Megpróbálhatsz találni egy munkaadót, aki hajlandó elfogadtatni a vízum kérvényed, de ez sem garantálja, hogy a japán bevándorlási szervezet kiadja a vízumod, ha nincs diplomád. Sőt, akár van diplomád, akár nincs, hihetetlenül nehéz úgy munkát találnod, hogy nem tudsz japánul. Ebből következik, hogy a legjobb és legbiztosabb út, ha szerzel egy elismert diplomát valamelyik japán egyetemtől, vagy szakiskolától. Azonban mielőtt eljutsz oda, meg kell tanulnod japánul.


Ne hidd, hogy ez gyerekjáték: olyan szintre fejleszteni a nyelvtudásod, hogy esélyed legyen továbbtanulni hosszantartó és erős kitartást és kemény munkát igényel. A nyelviskolák általában megkövetelik, hogy diákjaik rendelkezzenek egy érettségivel (vagy 12 évnek megfelelő oktatással).


2. Szerezd meg a diplomádat Japánban


Azoknak a külföldi diákoknak, akik japán egyetemre akarnak menni, át kell menniük az EJU-n (Examination for Japanese University Admission for International Students), vagyis a japán egyetemi hozzájáruláson és legalább 12 év tanulmányi múlttal kell rendelkezniük. Sok japán nyelviskola ajánl előkészítő csoportokat azoknak, akik szeretnének egyetemre menni náluk.


Ahhoz, hogy bekerülj egy japán szakiskolába, általában elég, ha legalább 6 hónapot jártál egy jogosult nyelvintézménybe, vagy elérted a JLPT N2-es szintet, vagy legalább 200 pontod van az EJU-n. A szakiskolában diplomázottak egy Munkatársi Diplomát kapnak, amely általában helyettesíti a főiskolai diplomát a munkaadók szemében.


Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mind az egyetemhez, mind a szakiskolához szükséged lesz megfelelő japán nyelvtudásra ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerülj, arról nem is beszélve, hogy lépést tudj tartani az órákkal.


3. Angolul tartott egyetemi órák


Általánosságban, a japán egyetemek egyáltalán nem fókuszálnak arra, hogy az óráikat kifejezetten angolul adják le. Azonban néhány egyetemen léteznek programok, amelyek lehetőséget biztosítanak azoknak, akik Japánban szeretnének dolgozni, de egyelőre még nem szereztek diplomát. Hogy megtudd, hogy tartanak-e angol nyelvű oktatást, nézz utána az egyes egyetemek weboldalain.


4. Meghatározott Jártasság Vízum


Ennek a vízumnak az alapjait egy előző cikkben már részleteztük, de lényegében ez az új kategória lehetőséget nyújt a diploma nélkülieknek, hogy a kijelölt 14 iparág egyikében állást találjanak. Két módon szerezhető meg ez a vízum. Az egyik, hogy átmész egy vizsgán, ami a japán nyelvben való jártasságod, és a kiválasztott szakterülethez szükséges tudásod méri fel. A másik, hogy teljesítesz egy három éves gyakornoki programot Japánban.


Mint az összes többi vízum kategóriánál, itt sem kaphatják meg azok, akik bűntett előéletűek, és azok sem, akik olyan országból jelentkeznek, ahová nem veszik vissza őket, ha deportálják Japánból. A Japán Külügyminisztériumtól tudhatsz meg erről több információt.


Lehet, hogy nincs semmilyen könnyű út vagy varázslat, ami lehetővé teszi, hogy diploma nélkül dolgozz japánban, de akik igazán elhivatottak, hogy itt éljenek és dolgozzanak, tudják, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha hajlandóak megdolgozni érte.


Érdekes bejegyzések


2020. Augusztus 03.

Shodō – a japán szépírás művészete

2020. Augusztus 01.

7 Érv, hogy miért menj ki Japánba tanulni

2020. Augusztus 01.

Hogyan dolgozz Japánban diploma nélkül

2020. Augusztus 01.

Miért gyere júliusban Japánba?

2020. Augusztus 01.

Japán szaké – az ízek rejtett világa

2020. Július 30.

Hogyan tanulj meg japánul a Netflix segítségével

2020. Július 30.

Japán szavak, amikre szükséged lesz, hogy lakást tudj bérelni Japánban

2020. Július 25.

Az élet Oszakában: Étel, szórakozás és történelem

2020. Július 25.

Tanuljunk japánul az animékből: Hasznos?

2020. Július 24.

Japán ételek, amiket muszáj kipróbálnod

2020. Július 23.

Sama, san, kun, chan: A japán udvariasság

2020. Július 23.

Amit érdemes tudni a japán földrengésekről

2020. Július 23.

Lakásdíjak Japánban

2020. Július 23.

Zaibatsu és "Keiretsu" – Értsük meg Japán vállalati csoportjait

2020. Július 23.

Japán buborékgazdasága az 1980-as években

2020. Július 23.

Miért viselnek a japánok maszkot: Vessünk egy pillantást az egészségre, az etikettre és a kultúrára

2020. Július 23.

Rövid bepillantás a japán anime történetébe

© 2020 animefilmek.hu - animék, japán nyelv és kultúra, ingyenes tanulás és információk Japánról magyarul