Hirdetések


Lakásdíjak Japánban

2020. Július 23. 727

A lakásbérlés ára Japánban attól függ, hogy melyik városban tervezel élni. Például Oszaka vagy Yokohama általában sokkal olcsóbb, mint Tokió. Amikor az emberek a japán lakásbérleti díjak miatt panaszkodnak, általában az előre felmerülő költségekről beszélnek. Itt elmagyarázom ezt az egészet, és még ennél is többet.


1. Bérleti díj


Egy egyszobás lakás átlagos bérleti díja Oszakában 50000 jen (150 ezer forint) körül alakul havonta. Ezért az árért egy 20-30 négyzetméteres lakást kapsz. Ugyanezért a lakásért Tokióban már többet kell fizetned. Az egyszobás lakások árai Tokióban már 80000 jen körül vannak. Természetesen olcsóbb lakásokat is lehet találni. Az itt leírt árakat mindkét város esetében lejjebb lehet szorítani körülbelül 35%-kal. Ugyanakkor az ár hatással lesz a minőségre, a méretre és a helyszínre is. Általában egy karbantartási díjat is hozzászámolnak a havi díjhoz. A karbantartási díj általában 3000 jen/hónapról indul, és az adott lakástól függően lehet magasabb is.


2. Az előzetes költség


Japán az egyik legdrágább ország a területek négyzetméterárát tekintve. A legtöbb ember megérti a korlátozott helyet, és a japán lakásokat kisebb méretűnek várja. Amire azonban nem számítanak az emberek, az a drága kezdeti költség, ami egy lakásbérléssel jár Japánban. Bár a bérleti díj átlagosan 30%-kal alacsonyabb Japánban, mint az Egyesült Államokban, a kezdeti költségek sokkal magasabbak lehetnek.


Az átlagos előzetes költség Japánban a bérleti díj ötszöröse. Ebben maga a bérleti díj is benne van már. A bérleti díj három-négyszerese jó ajánlatnak számít. Ugyanakkor a nagyobb apartmanok, például egy három hálószobás, vagy egy “3LDK” (három hálószoba, nappali, étkező, konyha), valamint a kisállat magasabb kezdeti költséget eredményezhet. Lentebb elmagyarázom az előzetes költség okát, valamint tippeked adok, hogy hogyan kerülhetsz el ezek közül néhányat, és hogy mire érdemes figyelned.


3. Példák egy lakás előzetes költségeire


Íme néhány példa az előzetes költségekre Japánban. Néhány esetben lehetséges lakást szerezni ennél alacsonyabb költségekkel is, ugyanakkor a legtöbb esetben ezekre kell számítanod. Illetve érdemes számítanod rá, hogy minőség, méret és helyszín tekintetében nagy lesz a szórás a lakások között.4. Egy jó ajánlat


A választék korlátozott lesz.


 • Első havi bérleti díj = ¥60,000
 • Ingatlanügynöki díj = ¥60,000
 • Kezescég költsége = ¥30,000
 • Biztosítási díj = ¥20,000
 • Takarítási díj = ¥30,000
 • Összesen = ¥200,000


Egy átlagos ajánlat


Széles választékkal.


 • Első havi bérleti díj = ¥60,000
 • Ingatlankarbantartási díj = ¥3,000
 • Ingatlanügynöki díj = ¥60,000
 • Lelépési költség = ¥60,000
 • Kezescég költsége = ¥30,000
 • Biztosítási díj = ¥25,000
 • Takarítási díj = ¥35,000
 • Zárcsere költsége = ¥18,000
 • Összesen = ¥291,000


Példa: Nagyon keresett / Nagyobb lakás kisállatokkal


 • Első havi bérleti díj = ¥60,000
 • Ingatlankarbantartási díj = ¥3,000
 • Ingatlanügynöki díj = ¥60,000
 • Lelépési költség = ¥60,000
 • Kisállat kaució = ¥60,000
 • Kezescég költsége = ¥30,000
 • Biztosítási díj = ¥20,000
 • Takarítási díj = ¥30,000
 • Changing Lock Fee = ¥15,000
 • Rovarirtás költsége = ¥20,000
 • Összesen = ¥358,000


A leggyakoribb előzetes költségek


Ezek a költségek a leggyakoribbak egy lakás előzetesen felmerülő költségei között.


5. Kezes költség


Hogy többet megtudj erről, érdemes ránézned a kezesekről szóló cukkünkre. Ez a kezdeti költség jellemzően a bérleti díj 50-100%-át teszi ki.


6. Biztosítási díj


A lakásbiztosítás jellemzően kiterjed bármilyen víz- vagy tűzkárra. Általában 20000 jentől indul, és a lakástól függően emelkedhet.


7. Ingatlanügynöki díj


Az esetek 99,9%-ában egy ingatlanügynökséghez kell fordulnod, hogy lakáshoz juthass Japánban. Az ügynökség költsége általában egyhavi bérleti díj.


8. Takarítási díj


Ez fedezi a lakás kitakarítását miután kiköltözél. Általában 20000 jentől indul, de néhány ritka esetben akár egyhavi bérleti díj is lehet.


9. További kezdeti költségek


Ezek a kezdeti költségek a lakástól függenek. Például lehet, hogy ezek közül csak egyet, vagy akár egyet sem fogsz látni a számládon. Ugyanakkor légy résen a rejtett költségekre. Ezek azok, amik nagyon megnövelhetik egy drága kezdeti költség díját.


10. Lelépési költség


A lelépési költséget utálják a leginkább. Hogy többet megtudj erről a díjról, olvasd el a lelépési pénzről szóló cikkünket. Ez a költség általában egyhavi bérleti díjat tesz ki.


11. Kaució


Kaució jöhet szóba például ha kisállatod van. Figyelj oda rá, hogy nem minden kauciót fizetnek vissza. Ennek a költsége is általában egyhavi bérleti díj.


12. Néha opcionális, vagy alkudható kezdeti költségek


Ezek a kezdeti költségek bizonyos esetekben opcionálisak lehetnek. Ha a kezdeti költség magas, vagy a lakás nem túl kelendő, akkor ezeket tudod a legvalószínűbben lealkudni a végösszegből. Itt is lehetséges, hogy csak eggyel, vagy eggyel sem találkozol ezek közül. Azonban figyelj oda a rejtett költségekre.


13. Zárcsere költsége


Ez az összes zár lecserélésére kell, hogy biztonságban érezhesd magad, hogy csak neked van kulcsod. Általában 20000 jentől indul, és a lakástól függően emelkedhet.


14. Segítség költsége


Ez a kezdeti költség a segítségre megy el, például ha kizárnád magadat a lakásból. Ez a költség 15000 jentől indul felfelé.


15. Rovarirtás költsége


A lakás teljes rovarirtásának díja, hogy ne legyen gondod velük. 15000 jentől indul, de lakástól függően sokkal magasabb is lehet.


16. Hogyan kerüld el a magas kezdeni költségeket


Bár a legtöbb lakás egyetlen adatbázisban található, amelyhez minden ingatlanügynöknek hozzáférése van, néhány ügynök adhat különleges ajánlatot, ami csak számukra elérhető.


Ha nem a mi szolgáltatásainkat választod, íme néhány tipp.


 • Keress egy olyan ingatlanügynököt, akiben meg tudsz bízni.
 • Nézz utána a dolgoknak, hogy felismerj egy jó ajánlatot, ha látod.
 • Ne dőlj be a rejtett költségeknek vagy trükkös módszereknek.
 • Ne legyél túl válogatós minőség, méret vagy helyszín tekintetében. Például ne korlátozd le a keresésedet egyetlen területre, vagy egy állomás környékére.
 • Megpróbálhatsz alkudni is az árból. Viszont ez általában csak a drágább, vagy kevésbé kelendő apartmanok esetében működik.

17. Dolgok amikre érdemes odafigyelni


18. Rejtett költségek


A rejtett költségek rendkívül gyakoriak a legtöbb lakáslistázásnál Japánban. A lista általában nem mutatja a teljes kezdeti költséget. Helyette csak néhány költséget fogsz látni, vagy csak azokat a költségeket, amiket nem számítanak fel. Nagyon gyakori, hogy például lelépési díj nélkül hirdetnek egy lakást, ha a keresésben szerepelhetnek rejtett költségek is (mint általában). Az egyetlen módja, hogy megtudd az összes költséget, ha felhívod az ingatlanügynököt, vagy személyesen felkeresed őt.


19. Trükkös módszerek


Számos különböző taktika létezik, amit az ügynökök használnak, hogy egy lakás megtekintésére csábítsanak, vagy behívjanak az irodájukba. Mielőtt leírnám ezeket, tudd, hogy számos jó ingatlanügynök is létezik. Ezeket a taktikákat csak kevesen alkalmazzák, akik rossz fényt vetítenek erre a munkára. Egyszerűen ez egy olyan dolog, amire oda kell figyelni.


Az egyik taktika, hogy nemlétező lakásokat hirdetnek meg. Ennek az oka, hogy becsalogassanak az irodájukba. Ha a lakás nem létezik, az ügynök számos okot találhat ki, hogy miért nem elérhető már az adott lakás. Ezt követően megpróbál rád sózni még drágább lakásokat. Ez a probléma egyre csak súlyosabb lesz. Néhány ügynök odáig jutott, hogy külön kiemelik, hogy nem vesznek részt ilyen trükkökben.


Egy másik taktika, hogy lelépési pénz nélkül hirdetnek egy lakást. Mivel ezt a költséget utálják a legtöbben, és az ismertebb ügynökök néha ellened használják fel. Egy lelépési pénz nélküli lakás nem feltétlenül jelenti azt, hogy olcsóbb, vagy jobb ajánlat lenne. Számos más költség lehet, ami meg tudja dobni az árat.


Érdekes bejegyzések


2020. Augusztus 03.

Shodō – a japán szépírás művészete

2020. Augusztus 01.

7 Érv, hogy miért menj ki Japánba tanulni

2020. Augusztus 01.

Hogyan dolgozz Japánban diploma nélkül

2020. Augusztus 01.

Miért gyere júliusban Japánba?

2020. Augusztus 01.

Japán szaké – az ízek rejtett világa

2020. Július 30.

Hogyan tanulj meg japánul a Netflix segítségével

2020. Július 30.

Japán szavak, amikre szükséged lesz, hogy lakást tudj bérelni Japánban

2020. Július 25.

Az élet Oszakában: Étel, szórakozás és történelem

2020. Július 25.

Tanuljunk japánul az animékből: Hasznos?

2020. Július 24.

Japán ételek, amiket muszáj kipróbálnod

2020. Július 23.

Sama, san, kun, chan: A japán udvariasság

2020. Július 23.

Amit érdemes tudni a japán földrengésekről

2020. Július 23.

Lakásdíjak Japánban

2020. Július 23.

Zaibatsu és "Keiretsu" – Értsük meg Japán vállalati csoportjait

2020. Július 23.

Japán buborékgazdasága az 1980-as években

2020. Július 23.

Miért viselnek a japánok maszkot: Vessünk egy pillantást az egészségre, az etikettre és a kultúrára

2020. Július 23.

Rövid bepillantás a japán anime történetébe

© 2020 animefilmek.hu - animék, japán nyelv és kultúra, ingyenes tanulás és információk Japánról magyarul