Hirdetések


Miért viselnek a japánok maszkot: Vessünk egy pillantást az egészségre, az etikettre és a kultúrára

2020. Július 23. 965

Sebészeti maszkok. Egy nyugati ember számára nehéz lehet elképzelni, hogy a gondosan felöltözött japán polgárok maszkban, arcukat félig elfedve állnak és várják a vonatukat. Első pillantásra felmerül a kérdés: “Miért hordanak a japánok ilyen maszkokat? Attól félnek, hogy megbetegszenek?” Őszintén, amikor legelőször ideköltöztem, ez a téma engem is nagyon foglalkoztatott. A válasz pedig, hogy az igazság annál sokkal összetettebb, mint ahogy azt először gondoltam.


Nem igazán függ össze az influenza-szezonnal vagy a betegségektől való félelemmel, a maszk a japán társadalom mindennapjainak szerves részévé vált. A maszk viselése sokkal mélyebb jelentést hordoz, aminek kevés köze van az egészségügyi okokhoz. Akkor mégis miért van olyan sok maszk Japánban? Igazán segít? Vegyük végig, miért olyan fontosak!


5 ok a maszk mögött


1. Egészség


Az első és legfontosabb az egészség. A leglényegesebb tényező, hogy nem azt feltételezik, hogy mindenki más beteg és a maszk a viselőjét védi meg a kívülről érkező fenyegetésektől, hanem éppen ellenkezőleg. Leggyakrabban ezzel akadályozzák meg, hogy a saját baktériumaikat, betegségüket nyilvános helyen elterjesszék, különösen mert Japán legtöbb városában a népsűrűség óriási.


Mivel sok ember van összezsúfolva kis területen a fertőzések és betegségek kockázata is sokkal magasabb. A japánok már egész korán megtanítják a megelőzés fontosságát. Amikor egy állami oktatási intézményben dolgoztam, minden falon és hirdetőtáblán a személyes higiéniát hangsúlyozó poszterek voltak találhatók. A diákokat arra nevelték/ kötelezték, hogy az ebéd szervírozása közben viseljenek maszkot, illetve bármikor, amikor úgy érzik, hogy esetleg betegek lesznek.


A nyilvános WC-kben mindenkit arra buzdítanak, hogy őrizzék meg a tisztaság magas szintjét saját maguk és mások tisztelete érdekében. E szabály áthágása tiszteletlenségnek minősül, Ön pedig nem akar tiszteletlen lenni Japánban! Ez még egy érv, hogy senkit ne lehessen beteg. Van értelme, ugye?


Japán nők is, akik az ételeket szolgálják fel, ők is maszkot hordanak.


2. Por és pollen


A betegségek mellett a maszkok hatékony védelmet nyújtanak, főleg tavasszal a porral és a pollenekkel szemben. A maszk kiszűri a pollen részecskéinek nagyrészét, mivel azok meglehetősen nagyok. Ez azoknak különösen fontos, akik valamilyen asztmás vagy allergiás megbetegedéstől szenvednek.


Olvass még Japánról: Japán gazdagjai: tisztában vannak a vagyonukkal, és nem villognak vele

Különösképpen veszélyesek azok a kb. 2,5 mikrométer nagyságú porszemcsék, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy a testben lerakódva károsítsák a tüdő- és szívműködést, valamint asztmát és egyéb komplikációkat eredményezzenek. Mindez az iparosodás következménye: a szén égetésével, a közlekedéssel, más szennyező kémiai folyamatokkal. Egy megfelelő maszk segítségével a 2,5 mikrométeres részecskék nagyrésze kiszűrhető. Japánban a reggeli hírekben mindig felhívják az emberek figyelmét, ha az aznapi értékek meghaladják az egészséges mértéket, ezzel felszólítva a lakosokat a maszk viselésére.


3. Fedezék


Vannak azonban ennél is egyszerűbb okok. Jónéhány japán csak azért húz maszkot, hogy elrejtse a fizikai hiányosságait vagy a sminkeletlen arcát. Egy nagy pattanás, bőrhibák vagy hegek esetében is jótékony takarást biztosít. Ez mindig egy gyors és egyszerű megoldás, ha valaki elbújna akár csak egy napra is. Sőt mi több, a japán lányok szívesen választanak színes, dizájnos darabokat.


4. Divat


Ez talán kissé rejtélyesnek tűnik a nyugati ember számára, de a maszkok a japán világ fontos részévé váltak. A japán News Post Seven hírportál egy 2011-es felmérése során 100 tokióit faggatott a maszkviselési szokásairól, ez alapján pedig kiderült, hogy a 30%-uk nem egészségügyi indíttatásból viseli. Ami régebben kényelmetlen volt és csak vészhelyzet indokolta az alkalmazását, ma már a modern maszk megoldásoknak köszönhetően, számtalan különböző a divatnak megfelelő színben és formában elérhetőek. Az új háromdimenziós maszkok (立体 マ ス ク rittai masuku) az archoz tökéletesen illeszkedve biztosítják az esztétikumot és a komfortot.


Olvass még Japánról: Dolgok amiket tudnod kell a pachinkoról Japánban

Ez persze nem azt jelenti, hogy az eredeti fehér maszk már nem menő. Még mindig rengeteg ilyet találni. A lehetőségek száma azonban végtelen, rózsaszín maszk kapható a Lolita lányok szubkultúrája részére, szegecses fekete a metál fanoknak, állatmintás és a többi. Sokan úgy vélik, hogy a maszk sejtelmes megjelenést kölcsönöz, felhívva ezzel a járókelők figyelmét a viselőjére az utcán. Mások előnyösnek tartják, hogy a szájukat eltakarhatják általa. Bármi is legyen a személyes motiváció, egyre több fiatal választja a divatnak köszönhetően.


5. Szociális szorongás


Ennél sokkal személyesebb érv, hogy néhány japán azért is hordja a maszkot, hogy elkülönítse magát a társadalomtól. Mint egy különös kulturális örökség, hogy a japánok nagyon érzékenyek mások ítélkezésére, akik félénkek és önbizalom híján vannak, szívesen rejtőznek a maszk mögé a nyüzsgő világ szeme elől.


Nem csupán a betegségek terjesztése ellen, de a maszkok vitathatatlanul bekerültek a japán mainstreambe és ott is maradtak. Természetesen teljesen eltér a nyugati egészségügyi és divat normáktól, de itt jól működik!


Illusztráció: pakutaso

Érdekes bejegyzések


2020. Augusztus 03.

Shodō – a japán szépírás művészete

2020. Augusztus 01.

7 Érv, hogy miért menj ki Japánba tanulni

2020. Augusztus 01.

Hogyan dolgozz Japánban diploma nélkül

2020. Augusztus 01.

Miért gyere júliusban Japánba?

2020. Augusztus 01.

Japán szaké – az ízek rejtett világa

2020. Július 30.

Hogyan tanulj meg japánul a Netflix segítségével

2020. Július 30.

Japán szavak, amikre szükséged lesz, hogy lakást tudj bérelni Japánban

2020. Július 25.

Az élet Oszakában: Étel, szórakozás és történelem

2020. Július 25.

Tanuljunk japánul az animékből: Hasznos?

2020. Július 24.

Japán ételek, amiket muszáj kipróbálnod

2020. Július 23.

Sama, san, kun, chan: A japán udvariasság

2020. Július 23.

Amit érdemes tudni a japán földrengésekről

2020. Július 23.

Lakásdíjak Japánban

2020. Július 23.

Zaibatsu és "Keiretsu" – Értsük meg Japán vállalati csoportjait

2020. Július 23.

Japán buborékgazdasága az 1980-as években

2020. Július 23.

Miért viselnek a japánok maszkot: Vessünk egy pillantást az egészségre, az etikettre és a kultúrára

2020. Július 23.

Rövid bepillantás a japán anime történetébe

© 2020 animefilmek.hu - animék, japán nyelv és kultúra, ingyenes tanulás és információk Japánról magyarul