Hirdetések


Rövid bepillantás a japán anime történetébe

2020. Július 23. 743

Az anime (アニメ) az animáció kifejezésből ered, a japánok – származási országtól függetlenül – minden rajzolt mozgó képi alkotásra ezt az elnevezést használják. Az angol nyelvben ezt főleg a japán rajzolt filmekre értjük.


A japán animék leginkább abban különböznek a nyugaton gyártottaktól, hogy az történetek éppúgy szólnak a felnőtteknek, mint a gyerekeknek. Nyugaton általánosságban ezt a műfajt nem övezi túl nagy érdeklődés, gyakran a nem kifinomult és a gyerekmeteg jelzőkkel illetik.


Egy másik fontos különbség még, hogy ellentétben a Nyugattal, ahol a rendező a produkciós társaság árnyékában marad, Japánban az anime-készítőket művészeknek tekintik. A társadalomban hatalmas népszerűség övezi őket, munkájukat fontosnak tartják és nagyon megbecsülik.


1. Eredete


A japán anime megszületése az animációs filmek megjelenéséhez köthető. Legelső Kitayama Seitaro volt, aki már 1917-től animék gyártásával foglalkozott. Abban az időben, azonban az animációt, mint Amerika ellenes propagandát használták. A világ második legnagyobb animációs film gyártóivá 1945 után váltak, a piacvezető USA-t követve, akik sokszor ihlet forrásként szolgáltak a japánoknak.


Tezuka Oszamu, akit a modern manga atyjaként tartanak számon, az Astro Boy (鉄腕アトム, Tetswuan Atomu) című népszerű munkájával vált híressé, amelyet 1963-ban adaptáltak és készült belőle animációs film. Tezuka nevét a Kimba a fehér oroszlán története miatt is ismerhetjük, ezt 1965-1966-ban jelentették meg először.A 60-as években többek között olyan sorozatok születtek, mint a Sally a Boszorkány (魔法使いサリー, Mahōtsukai Sarī) 1966-ban, GeGeGe no Kitarō (ゲゲゲの鬼太郎) 1967-ben, és Sazae-san (サザエさん) 1969-ben. Ez utóbbi annyire sikeres volt, hogy bekerült a Guinness rekordok könyvébe, mint a világ leghosszabb ideig (45 év) sugárzott tv műsora.2. Népszerűsége


A George Lucas által jegyzett Csillagok háborúja jelenség teljes egészében átalakította az világ szórakoztatóipari értékesítési (merchandizing) gyakorlatát és rajongói (egy rajongói közösség, mint szubkultúra) létét. Ez Japánban sem volt másképpen, Tokyo Akihabara nevű kerülete például - ahol az otaku-t is megalkották- az anime rajongók központi helyévé emelkedett.Az 1980-as években az új technikai vezetésnek köszönhetően a japán anime jelentős vizuális minőségi javuláson ment keresztül. Minden kétséget kizáróan Miyazaki Hayao volt a korszak vezéregyénisége, 1985-ben ő alapította meg a Studio Ghibli-t (株式会社スタジオジブリ, Kabushiki gaisha sutajio Jiburi). A filmjet világszerte nagysikerrel vetítették, számtalan japán és nemzetközi elismerést zsebelve be, beleértve a Legjobb animációs filmnek járó Oscar díjat is, amelyet 2003-ben a Chihiro Szellemországbanért(千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no kamikakushi) vehettek át.Ugyanebből a rendezői generációból sokan mások is maradandót alkottak, így például Takahata Isao A Szentjánosbogarak sírjával (火垂るの墓, Hotaru no haka), Ōtomo Katsuhiro az Akirával (アキラ), és Ishii Mamoru A pácélba zárt szellemmel (攻殻機動隊, Kōkaku Kidōtai).A 1990-as évek az animék tömeges exportálása és sugárzása miatt lett emlékezetes, univerzálisan téve mély benyomást a gyerekek generációjára. Talán a legismertebbek mind közül a Dragon Ball (ドラゴンボール, Doragon Bōru), a Sailor Moon (美少女戦士セーラームーン, Bhishōjo Senshi Sērā Mūn vagy csak セーラームーン, Sērā Mūn), a Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン, Shin Seiki Evangerion), a Cardcaptor Sakura (カードキャプターさくら, Kādokyaputā Sakura), és a One Piece (ワンピース, Wan Pīsu).Érdekes bejegyzések


2020. Augusztus 03.

Shodō – a japán szépírás művészete

2020. Augusztus 01.

7 Érv, hogy miért menj ki Japánba tanulni

2020. Augusztus 01.

Hogyan dolgozz Japánban diploma nélkül

2020. Augusztus 01.

Miért gyere júliusban Japánba?

2020. Augusztus 01.

Japán szaké – az ízek rejtett világa

2020. Július 30.

Hogyan tanulj meg japánul a Netflix segítségével

2020. Július 30.

Japán szavak, amikre szükséged lesz, hogy lakást tudj bérelni Japánban

2020. Július 25.

Az élet Oszakában: Étel, szórakozás és történelem

2020. Július 25.

Tanuljunk japánul az animékből: Hasznos?

2020. Július 24.

Japán ételek, amiket muszáj kipróbálnod

2020. Július 23.

Sama, san, kun, chan: A japán udvariasság

2020. Július 23.

Amit érdemes tudni a japán földrengésekről

2020. Július 23.

Lakásdíjak Japánban

2020. Július 23.

Zaibatsu és "Keiretsu" – Értsük meg Japán vállalati csoportjait

2020. Július 23.

Japán buborékgazdasága az 1980-as években

2020. Július 23.

Miért viselnek a japánok maszkot: Vessünk egy pillantást az egészségre, az etikettre és a kultúrára

2020. Július 23.

Rövid bepillantás a japán anime történetébe

© 2020 animefilmek.hu - animék, japán nyelv és kultúra, ingyenes tanulás és információk Japánról magyarul